Produkty odkwaszające organizm – najlepsza dieta na dobre samopoczucie

Powodów złego samopoczucia jest wiele. Mało kto wie, że nie tylko nieprzyjemne zdarzenia mogą powodować obniżony nastrój. Na nasz stan psychiczny wpływać mogą choroby, brak ruchu, zła dieta, stres, zanieczyszczenie środowiska bądź niekorzystny biomet. Na niektóre z tych czynników mamy wpływ, dlatego warto zastanowić się, co można zmienić w swoim życiu, aby się lepiej czuć. Już na wstępie warto zaznaczyć, że jadłospis bogaty w składniki odżywcze, minerały, witaminy oraz aminokwasy ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Przyczyną wielu schorzeń może być zakwaszenie organizmu. 

Zakwaszenie organizmu -  co to jest?

Zakwaszenie organizmu to negatywne zjawisko w organizmie człowieka, które objawia się zaburzoną równowagą kwasowo-zasadową. Aby ciało człowieka poprawnie funkcjonowało, pH krwi powinno wynosić od 7,35 do 7,45. PH krwi jest regulowane przez praktycznie całe ciało. W procesie tym bierze udział układ pokarmowy, krążeniowy, a także hormonalny. Do tkanki łącznej dostarczana jest znaczna ilość kwasów. Problem zaczyna się, gdy w tej tkance zmagazynowana jest zbyt duża ilość. Może to spowodować rozwój wielu groźnych chorób, dlatego istotne jest dostarczanie organizmowi minerałów, które pomagają zwalczyć ten stan. 

Objawy i skutki zakwaszenia organizmu

Symptomów zakwaszenia organizmu jest wiele. Zalicza się do nich: bóle głowy, senność i zmęczenie, problemy skórne (trądzik), problemy z potencją, niesmak w ustach, bóle mięśni, problemy z krążeniem, silne napięcia przedmiesiączkowe u kobiet. Przy drugim stopniu zakwaszeniu organizmu dochodzą obrzęki kończyn, silne ataki migreny, łuszczyca, depresja, bezsenność, astma, alergie, częste infekcje wirusowe oraz grzybiczne, otyłość, problemy układu pokarmowego czy podwyższony  poziom cholesterolu. 

Jak walczyć z zakwaszeniem organizmu?

Aby rozpocząć walkę z zakwaszeniem, należy zmienić nawyki żywieniowe. Oprócz tego istotna jest duża dawka wysiłku fizycznego oraz ograniczenie używek. Warto także dowiedzieć się, jakie produkty zapewniają naszemu organizmowi powrót do równowagi kwasowo-zasadowej. Przede wszystkim należy ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego. Najważniejsze jest wyeliminowanie z diety dań typu fast-food. Podstawą diety odkwaszającej organizm są warzywa, przede wszystkim zielone, takie jak szpinak, rukola, sałata, brokuły,seler naciowy, szparagi, cukinia. Dania obiadowe warto wzbogacić o kaszę jaglaną, kiełki. Warto także dodawać do potraw dużo ziół. Należy także pamiętać o piciu dużej ilości wody, ale niegazowanej. Wysoko słodzone napoje gazowane trzeba wykluczyć ze swojego menu. Warto również skorzystać z suplementu diety na odkwaszenie organizmu ProDeacid.

Zbyt duża ilość cukrów też nie wpłynie pozytywnie na równowagę kwasowo-zasadową. Dlatego istotne jest, aby ograniczyć przetworzone batoniki, które mają sporo konserwantów i substancji chemicznych. Jako alternatywę dla cukru można używać stewię, która jest obecnie dostępna  w praktycznie każdym sklepie. Warto także wzbogacić dietę o owoce, zwłaszcza grejpfruty,  kiwi, arbuzy, ananasy, truskawki oraz banany.